Feb 12, 2020

Centru-Dreapta-Modern. O viziune personală

Pentru că văd că tot se întreabă oamenii de dreapta de pe Facebook ce înseamnă "centru-dreapta-modern" și tot rămâne confuzie, o să încerc să vă explic ce am înțeles eu din interior ca om de dreapta care a boicotat referendumul intern de poziționare ideologică.
Referendumul a fost votat atât de membrii USR de dreapta, de cei mai mulți pragmatici și chiar de membrii de stânga care vor să se asigure că diferențiază USR de PSD sau care au vrut să transmită că nu se lasă alungați din USR de o simplă etichetă.
Referendumul a fost boicotat de majoritatea celor de stânga, dar și de oameni de dreapta, ca mine și ca alții.
În USR sunt și oameni de stânga și oameni de dreapta. Și o mulțime de oameni care nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, pragmatici să le spunem. Deci din perspectiva orientării ideologice a membrilor, USR e de centru, ca medie mai spre stânga, pentru că o mulțime de oameni de dreapta au plecat sau s-au inactivat de la referendumul pentru familie încoace.
Dar electoratul percepe PSD ca fiind de stânga, deci dacă ești anti-PSD nu poți fi decât de dreapta. Așa că USR este și partid de dreapta. Cu centrul de mai devreme, rezultă centru-dreapta, cum ar veni.
Numai că nu e orice dreaptă, ci acel tip de dreapta de tip Merkel, adică open-minded, sau progresist și globalist, promotoare a corectitudinii-politice. Sau modern, pentru că termenul progresist este prea asociat cu stânga și nu poate fi folosit alături de termenul dreapta. Nu fără să îi confuzezi și mai tare pe oamenii pe care te chinui să îi lămurești. Dar, spre deosebire de termenul "progresist", termenul "modern" poate fi folosit alături de termenul dreapta: deci centru-dreapta-modern.
Ca o paranteză, pentru colegii centru-dreptiști-moderni nu există decât centru-dreapta modern sau extrema-dreaptă. Dreapta nu există deloc: ori ești centru-dreapta modern ca USR sau PNL, ori ești extrema-dreaptă sau "ultra" ca toți ceilalți de dreapta. Dreapta aia, creștină, “retrogradă”, religioasă, “fanatică” etc. Bine, poate despre PNL să spunem că e de dreapta, îi punem o eticheta, dar asta doar ca să îl distingă electoratul față de USR. PNL – dreapta, USR – centru-dreapta. Modern. Pentru că ce e diferit între cele două nu e ideologic, ci e doar că USR e partidul ăla fără baroni, ăla fără cumetrii, ăla fără blaturi și fără OUG. Pe scurt, adevărații liberali, dar nu ALDE Tăriceanu. Și nici PNL, ci liberalii buni. Buni și adevărați. Liberalii buni și adevărați din USR.

Asta am înțeles eu din explicațiile celor care au insistat ca USR să se poziționeze la centru-dreapta modern.


Deci, pe scurt, centru-dreapta-modern înseamnă:

- centru (centru)

- anti-psd (dreapta)

- progresist, globalist si corect-politic (modern)

- diferit de PNL (liberalism european).


Acuma, pentru că eu am boicotat referendumul intern, nu e musai să mă credeți pe cuvânt, că poate nu a înțeles eu bine, vă puteți uita pe site-ul creat special pentru a explica ce înseamnă Centru-Dreapta-Modern și să trageți singuri niște concluzii: https://www.romaniamoderna.eu/


în ce mă privește, am boicotat poziționarea ideologică din 3 motive:

1. Pentru că USR a fost gândit de fondatori ca partid umbrelă, această formulă oferind garanția că poate atrage suficiente forțe independente și oneste care să crească într-o formațiune politică care nu este tributară sistemului instaurat după decembrie 1989, sistem impregnat de securism și de nomenclaturism. Sau cel putin așa parea la momentul fondării. Și pentru că nu cred că la 12% USR este pregătit să se desprindă în două sau mai multe formațiuni doctrinare. Momentul ar fi fost după un mandat sau două de guvernare în care oameni din USR ar fi putut să arate că se poate face o politică diferită de ceea ce s-a făcut până acum în România.
2. Pentru că am impresia că spunem electoratului din România ce credem noi că vrea să audă, pentru că per total de fapt suntem mult mai la stânga decât ne definim prin această etichetă de "centru-dreapta". Cred că ar fi mult mai onest să spunem că USR susține atât politici care pot fi catalogate de dreapta, dar și politici care pot fi catalogate de stânga, și avem și puncte care ne despart dar despre care preferăm să nu vorbim tocmai pentru că ne despart.
3. Pentru că în noul USR definit de centru-DREAPTA, culmea, colegii de stânga, progresiști, globaliști și corect-politici își vor găsi locul mult mai ușor decât colegii de dreapta, fără să renunțe prea mult la principiile proprii. Pentru că într-un partid umbrelă, prezentarea unor poziții de dreapta te expunea doar criticilor mai mult sau mai putin agresive ale colegilor de stânga și ale celor pragmatici care considerau că înstrăinezi electoratul progresist al partidului, în special influențării media, pe când într-un partid declarat de centru-dreapta-modern ca om de dreapta te expui direct excluderii.


Viitorul o să ne arate tuturor dacă temerile mele vor fi fost întemeiate ori ba.

Inapoi